Oleje roślinne w kosmetyce - właściwości i zastosowanie

Oleje roślinne. Jak dobrać olejek do swojej skóry? Cz.2

Jeśli nie czytałeś/aś poprzedniego tekstu kliknij tutaj

W tym artykule chcielibyśmy rozwinąć temat olejów roślinnych. Z poprzedniego tekstu powinniście już wiedzieć, że oleje są dobrze przyswajane przez skórę, dostarczając jej potrzebnych składników. Oleje mogą być stosowane do pielęgnacji każdego typu cery i włosów. Jednak warto wiedzieć, że nie każdy olej jest odpowiedni akurat do naszej cery. Dzisiaj dowiesz się, jakie są rodzaje olejów roślinnych, jakie mają właściwości, a także jaki będzie odpowiedni dla Twojej skóry.

Tabela 1. Dobór olejów roślinnych do pielęgnacji poszczególnych typów cery

Właściwości olejów roślinnych w kosmetyce naturalnej

Właściwości i zastosowanie olejów w kosmetyce

Olej awokado - olej z awokado otrzymywany w wyniku tłoczenia miąższu owoców awokado. Olej z awokado to bogate źródło witamin A, E i D rozpuszczalnych w tłuszczach. Wykazuje intensywne właściwości regenerujące i łagodzące. Posiada właściwości zmiękczające, poprawiające kondycję bardzo przesuszonej i odwodnionej skóry. Dlatego zalecany jest do pielęgnacji cery suchej, dojrzałej, problematycznej (z AZS, łuszczycą). Jest pomocny w pielęgnacji skóry atopowej ze względu na wysoką zawartość witamin i przeciwutleniaczy.

Olej awokado

 

Olej Babassu – Olej babassu nierafinowany otrzymywany jest z orzechów brazylijskiej palmy w procesie zimnego tłoczenia. Ma on postać bezzapachowego, biało-beżowego miękkiego masła, które pod wpływem temperatury ciała topi się i zamienia w przezroczysty płyn. Jest niezwykle bogaty w kwasy tłuszczowe. W szczególności w kwas laurynowy, mirystynowy, palmitynowy. W składzie jest podobny do oleju kokosowego. Proporcja kwasów tłuszczowych oleju babassu pozytywnie wpływa na poprawę elastyczności skóry oraz zapewnia właściwości emoliencyjne - przeciwdziała utracie wilgoci w skórze i wzmacnia jej płaszcz lipidowy.

Olej babassu nierafinowany nawilża suchą skórę oraz wspomaga ochronę przeciwsłoneczną. Ze względu na właściwości ujędrniające sprawdza się w walce z cellulitem oraz rozstępami. Jako naturalna, hipoalergiczna substancja może z powodzeniem być stosowany przez kobiety w ciąży oraz osoby borykające się z problemami skórnymi takimi jak łuszczyca oraz AZS.

olej babassu

 

Olej jojobatak właściwie wcale nie jest olejkiem, a rodzajem wosku roślinnego, który powstaje w wyniku procesu tłoczenia na zimno. Olej jojoba zawiera głównie nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę E, witaminę F i fitosterole. Pochodzi z czystych ekologicznie rejonów Hiszpanii i posiada certyfikat Ecocert. Dzięki czemu mamy pewność co do jakości.

Doskonale, odżywia i regeneruje skórę. Reguluje wydzielanie sebum w naskórku - uzupełniając jego niedobory i zapobiegając wysuszeniu przy skórze suchej lub redukując nadmiar sebum przy skórze łojotokowej. Nie zatyka porów, umożliwiając oddychanie skórze. To jeden z niewielu olejów, który można stosować przy cerze tłustej. Olejek jojoba jest łagodny dla skóry wrażliwej i skłonnej do podrażnień.

Co ważne, olej jojoba nie jełczeje, dzięki czemu zachowuje użyteczność przez długie lata.

olej jojoba

 

Olej z kiełków pszenicy - pozyskiwany jest z zarodków ziaren pszenicy w procesie tłoczenia na zimno. Jest niezwykle silnym antyoksydantem, dzięki jednej z najwyższych wśród olejów kosmetycznych zawartości witaminy E. Ze względu na właściwości zalecany jest do stosowania na skórze dojrzałej, starzejącej się, przesuszonej i pękającej. Używany w profilaktyce rozstępów, do masażu oraz w pielęgnacji włosów i paznokci.

Działa przeciwstarzeniowo, przeciwzapalnie, regenerująco oraz nawilża, uelastycznia skórę, łagodzi podrażnienia. Poprawia ogólny wygląd skóry. Nadaje skórze gładkość i miękkość. Działa nie tylko na powierzchni skóry, ale również łatwo przenika do naskórka.

olej z kiełków pszenicy

Olej kokosowy frakcjonowany – otrzymywany jest w procesie hydrolizy oleju kokosowego (destylacji parą wodną). Posiada szereg unikalnych cech docenianych w szczególności przez masażystów. Frakcjonowany olej kokosowy jest lekki, bezzapachowy i bezbarwny i ma działanie emoliencyjne. Nie pozostawia na skórze warstwy dającej uczucie tłustości. Poprawia nawilżenie skóry oraz zwiększa ilość lipidów na jej powierzchni. Może być stosowany przy skórze delikatnej, wrażliwej, wysuszonej, nie zatyka ujść gruczołów łojowych skóry. Ma silne właściwości przeciwutleniające.

olej kokosowy

Olej z nasion słonecznika - znajduje się w kuchni chyba każdej tradycyjnej pani domu, a dodatkowo jest też bardzo cennym składnikiem wielu kosmetyków do twarzy. Jest bogatym źródłem witaminy E i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ma oleistą, lekko żółtą barwę. Ten żółty barwnik to beta-karoten, który bardzo dobrze wpływa na Twoją skórę.

Regeneruje i zmiękcza naskórek, ma działanie antyoksydacyjne. Reguluje także wydzielanie sebum i zwiększa elastyczność skóry. Polecany jest przede wszystkim do pielęgnacji skóry tłustej, mieszanej i z tendencją do trądziku. Zawiera w sobie duże ilości kwasu linolowego, który rewitalizuje skórę i świetnie ją nawilża.

olej słonecznikowy

Olej shea frakcja płynna - jest najlżejszą frakcją wyciskanego na zimno masła Shea. Poprzez oddzielenie frakcji stearynowej (stałej) uzyskano najkorzystniejsze właściwości terapeutyczne. Olej bogaty jest w naturalne antyoksydanty i fitosterole o działaniu przeciwzapalnym.

Opóźnia proces starzenia, działa przeciwzapalnie, chroni skórę przed promieniowaniem UV i niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi, łagodzi podrażnienia.  Olej może być stosowany w pielęgnacji cery wrażliwej, suchej, dojrzałej, mieszanej, normalnej, a także cery z AZS i łuszczycą.

Dodatkowo olej shea rewitalizuje oraz nadaje połysk włosom suchym i zniszczonym.

olej shea karite

Olej z rącznika pospolitego – znany jako olej rycynowy. Otrzymuje się go z nasion rącznika pospolitego tłoczonych na zimno, które zawierają 45-55% oleju. Jest bogaty w kwasy tłuszczowe. Posiada wygładzające i zmiękczające właściwości. Nawilża i regeneruje przesuszoną i popękaną skórę pięt, kolan i łokci.

Olej rycynowy zapobiega wysychaniu skóry i dobrze chroni skórę przed czynnikami atmosferycznymi. Ma lekkie działanie zmiękczające i przeciwzapalne. Olejek rycynowy przedłuża młodość skóry. Wnika głęboko w skórę i stymuluje produkcję kolagenu i elastyny, odpowiedzialnych za jędrność i elastyczność skóry. Dzięki temu opóźnia pojawianie się zmarszczek, spłyca już istniejące zmarszczki mimiczne i bruzdy.

W kosmetyce stosowany jest w produktach do pielęgnacji włosów, tuszach do rzęs, odżywkach, szamponach. Korzystnie wpływa na włosy, nadając im miękkość i połysk, ponadto ochrania powłoczkę włosa.

olej rycynowy

Olej z czarnej porzeczki - jest pozyskiwany z nasion Ribes Nigrum. Ma ciemny kolor i owocowy zapach. Zawiera dwa unikalne kwasy tłuszczowe: GLA (γ-linolenowy) i SDA (kwas stearydynowy). Zawiera dużą ilość NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych), a szczególnie kwasu linolowego (60%).

Może być stosowany w produktach do pielęgnacji każdego rodzaju skóry. Działa przeciwzapalnie, antyalergicznie, gojąco. Wspomaga ochronę przeciwsłoneczną. Odpowiedni w pielęgnacji małych dzieci. Olej wygładza, nawilża, regeneruje i chroni skórę.

olej czarnej porzeczki

Olej z pestek truskawki - jest tłoczony metodą „na zimno”. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe: kwas linolenowy (omega-3), kwas linolowy (omega-6), kwasy omega-9. Jest on również źródłem witamin i przeciwutleniaczy takich jak tokoferole czy kwas elagowy o właściwościach przeciwutleniających.

Działa przede wszystkim nawilżająco, chroni i regeneruje skórę oraz pozostawia ją gładką i miłą w dotyku. Olej ten jest idealny dla skóry suchej i dojrzałej. Posiada również właściwości ściągające, pomocne przy pielęgnacji skóry tłustej ze skłonnością do trądziku. Polecany do pielęgnacji włosów oraz dłoni i paznokci.

Nienasycone kwasy tłuszczowe:

·         Omega-3 (29,01%),

·         Omega-6 (46,44%),

·         Omega-7 (0,63%),

·         Omega-9 (17,54%),

olej z truskawki 

Olej z pachnotki (perilla) - tłoczony na zimno. Jej nasiona są uważane za bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3. Olej zawiera ok. 52% kwasu alfa-linolenowego. Oprócz tego w składzie oleju znajdziemy ok. 16% kwasu linolowego (omega-6), ok. 21% kwasu oleinowego (omega-9), flawonoidy. W zależności od partii olej występuje w kolorze jasnożółtym do ciemno-żółtego. Posiada lekką, “suchą” konsystencję oraz delikatny, lekko wyczuwalny zapach charakterystyczny dla danej rośliny.

Działa antyoksydacyjnie, kojąco, łagodząco, regenerująco, przeciwzapalnie. Może być stosowany w pielęgnacji cery dojrzałej, tłustej, trądzikowej, wrażliwej, naczyniowej. Wspomaga wytwarzanie kolagenu i elastyny zwiększając jędrność  skóry oraz redukując zmarszczki. Świetnie regeneruje również przesuszone włosy.

olej perilla pachnotki

Olej z pestek arbuza - tłoczony na zimno, rafinowany. Ze względu na lekkość, zdolności nawilżania oraz dużą odporność na jełczenie. Olej jest wytwarzany z pestek arbuzów. Cechuje go wysoka zawartość aktywnych biologicznie substancji: karoten (prowitamina A), witaminy z grupy B, witamina C i PP (niacyna), a także potas, cynk i selen. Jest bogaty w kwasy tłuszczowe: kwas palmitynowy 9-15%, kwas stearynowy 3,5-7%, kwas oleinowy 13-25%, kwas linolenowy 55-65%.

Jest szczególnie polecany i stosowany w produktach dziecięcych. Można go stosować do każdego rodzaju skóry. Zawiera wysoką ilość antyoksydantów, dlatego spowalnia procesy starzenia i poprawia jędrność skóry.

Nienasycone kwasy tłuszczowe

·         omega-6 [linolowy; (62%)],

·         omega-9 [oleinowy; (15%)],

olej z arbuza

Olej z pestek czarnego bzu - nierafinowany olej z pestek czarnego bzu uzyskiwany metodą tłoczenia „na zimno”. Olej bazowy zawiera przeciwutleniającą witaminę E. Należy do grupy lekkich olejów, można go stosować bezpośrednio na skórę, jest łatwo absorbowany i nie pozostawia tłustego filmu po aplikacji. Pachnie jak świeży sok z bzu.

Olej ten jest idealny dla skóry suchej i dojrzałej. Ma również właściwości przeciwzapalne i przeciwzaskórnikowe, znajdujące zastosowanie w pielęgnacji skóry tłustej ze skłonnością do trądziku. Działa łagodząco w przypadku skóry podrażnionej oraz łojotoku, egzemy, AZS, łuszczycy, trądziku różowatego. Odpowiedni do stosowania do twarzy, ciała i włosów.

olej z czarnego bzu

Olej z pestek dzikiej róży – olej tłoczony jest z zawartych w owocach nasion. W wyniku procesu tłoczenia na zimno oraz ekstrakcji olej oddziela się od pozostałości owoców i nasion. Zawiera bogactwo witamin C, E, A, a także nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6, które posiadają działanie łagodzące, zmiękczające górne warstwy skóry, wygładzające, zapobiegają przesuszeniu skóry.

Naturalny olejek z dzikiej róży polecany do każdego rodzaju cery, w szczególności do pielęgnacji skóry suchej, skłonnej do zmarszczek, dojrzałej, z przebarwieniami, naczynkowej, zmęczonej wpływem czynników środowiskowych oraz opalaniem, a także dla osób z cerą z niedoskonałościami i trądzikową. Może być stosowany także do pielęgnacji okolic oczu, szyi, dekoltu i całego ciała.

Pomimo tłustej konsystencji nie zatyka porów i działa lekko ściągająco, więc polecany jest także do cery tłustej, mieszanej i trądzikowej. Olej z dzikiej róży redukuje blizny i rozstępy, jest popularnym składnikiem olejków na rozstępy.

Olej z dzikiej róży charakteryzuje się bardzo wyrazistym, pomarańczowym kolorem, co jest spowodowane zawartością naturalnych barwników, głównie karotenów. 

olej z dzikiej róży

Olej z pestek granatu -  to wyjątkowy produkt. W jego składzie znajdziemy aż 79% kwasu punikowego. Kwas ten jest najbardziej charakterystyczny dla owoców granatowca i ma bardzo duży wpływ na poprawę naszego zdrowia.

Badania wykazują, że kwas punikowy ma ogromne właściwości przeciwzapalnie, uwrażliwiające tkanki na insulinę, regenerujące oraz wpływające na redukcję tkanki tłuszczowej. Odżywia, nawilża, uelastycznia naskórek. Polecany do skóry suchej, dojrzałej jak i trądzikowej. Stosowany jako dodatek do kosmetyków, środek pielęgnacyjny i olejek do aromaterapii. 

Nasycone kwasy tłuszczowe palmitynowy (5–8%); stearynowy; (2–6%)

Nienasycone kwasy tłuszczowe

·         omega-6 [linolowy; (9–10%)],

·         omega-9 [oleinowy; (8–9%)],

·         punikowy (60–65 %).

olej z granatu

Olej z pestek jagód - wytłaczany jest metodą na zimno. Wyjątkowe substancje odżywcze jagód sprawiły, że są one uważane za "super owoce". Olej z pestek jagód posiada silne właściwości łagodzące oraz antyoksydacyjne, jest wysoce odżywczy.

Doskonale sprawdza się w kosmetykach nawilżających, odżywiających skórę, anti-acne oraz przeciwstarzeniowych. Polecany także do pielęgnacji skóry wokół oczu oraz cery naczynkowej gdyż olej działa uszczelniająco na naczynia krwionośne. Ponadto wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, bakteriobójcze co sprawia, że jest doskonałym produktem do pielęgnacji cery trądzikowej.

·         omega-3 [α-linolenowy (19,5%)],

·         omega-6 [linolowy; (48%)],

·         omega-9 [oleinowy; (24,5%)].

olej z jagód

Olej z pestek jeżynnierafinowany tłoczony na zimno. Zawiera nienasycone i nasycone kwasy tłuszczowe, witaminę E i luteine. Posiada właściwości nawilżające i łagodzące podrażnienia dla skóry bardzo suchej, popękanej, wrażliwej, atopowej, łuszczącej się oraz regenerujące.

Olej z pestek jeżyn polecany jest do cery mieszanej, tłustej, zanieczyszczonej, o nierównomiernym kolorycie, reaktywnej.

olej z jeżyn

Olej z pestek malin -  dzięki obecności witaminy A ma on znacznie lepsze zdolności do ochrony skóry przed promieniowaniem słonecznym niż pozostałe oleje. Nie istnieją jednak potwierdzone badania, które podają, że można stosować ten olej jako samodzielny preparat chroniący przed promieniowaniem słonecznym. Jego skład, bogaty w karotenoidy i witaminę E, pozwala na eliminację wolnych rodników. Dzięki właściwościom  natłuszczającym i nawilżającym olej z pestek malin znalazł zastosowanie w: balsamach do ciała, kremach do twarzy, stóp i rąk, emulsjach, mleczkach, maściach, a także w olejkach do masażu.

Najczęściej wykorzystywany jest w preparatach przeciwsłonecznych, dzięki swojej zdolności do absorpcji promieniowania w zakresie UV-B i UV-C. Olej malinowy zmniejsza skutki promieniowania słonecznego, a tym samym łagodzi podrażnienia, co wspomaga szybszą regenerację naskórka. Dlatego też zaleca się mieszanie oleju z innymi substancjami filtrów słonecznych. Olej z pestek malin wykazuje działanie antyoksydacyjne i antymutagenne.  Olej ten powoduje uelastycznienie skóry, a także jej odmłodzenie. Właściwość oleju do przyspieszonej regeneracji skóry umożliwia wykorzystanie go jako jednego ze składników kremów do cery dojrzałej. Skóra staje się bardziej wygładzona i nawilżona.

Nasycone kwasy tłuszczowe [palmitynowy (2,1%); stearynowy; (0,9%)]

Nienasycone kwasy tłuszczowe

·         omega-3 [α-linolenowy; (23,9%)],

·         omega-6 [linolowy; (57,5%)],

·         omega-9 [oleinowy (13,3%); eikozenowy (0,4%)].

olej z malin

Olej z pestek moreli - posiada piękny aromat przypominający orzechy, migdały czy marcepan. Ma właściwości nawilżające i wygładzające naskórek. Polecany do każdego rodzaju skóry, w szczególności do skóry wrażliwej, delikatnej i przesuszonej. Bardzo dobrze odżywia, nawilża, sprawiając, że naskórek staje się miękki i delikatny. Często stosowany do pielęgnacji skóry niemowląt (masaż, kąpiel) jako alternatywa kosmetyków z drogerii.

Typowy skład: kwas oleinowy 60,8%, kwas linolowy 31,4%, kwas palmitynowy 5,2%, kwas stearynowy 1,1%.

olej z pestek moreli

Olej ze słodkich migdałów - otrzymywany jest w procesie tłoczenia na zimno słodkich migdałów i poddawany późniejszemu procesowi częściowej rafinacji. Pozyskiwany jest z nasion drzewa migdałowego pochodzącego naturalnie z okolic Morza Śródziemnego. Ma jasno żółtą barwę oraz lekki, orzechowy zapach.  Zawiera witaminę A, a także witaminy D i E. Dodatkowo posiada w sobie również kwasy tłuszczowe nienasycone: oleinowy i linolowy.

Dzięki swoim właściwościom olej ze słodkich migdałów jest zwykle dobrze tolerowany przez organizm człowieka. Bez problemu pozwala się rozprowadzać na skórze, nie pozostawiając efektu tłustości, zwyczajnie natłuszcza ją, dając uczucie gładkości i miękkości. Silnie nawilża i wygładza skórę. Nie powoduje podrażnień oraz nadaje skórze blasku.

Szczególnie polecany jest do cery wrażliwej, suchej i skłonnej do podrażnień. Dodatkowo nie ma przeciwwskazań w stosowaniu go na skórę z problemami, np. egzemą czy łuszczycą. Stosowany również do pielęgnacji skóry niemowląt.

Warto wiedzieć, że pełni funkcję ujędrniającą, dzięki temu chętnie używany jest do masażu.

olej ze słodkich migdałów

Źródło:

  1. Erica D. (2014): Pence Formulating Your Own Soap Recipes, Wyd. Paper Passion Press.
  2. Forum Dermatologicum (2016), tom 2, nr 2, 85–89. 
  3. Kosmetologia Estetyczna 2 / 2017 / vol. 6: Właściwości oleju z pestek malin wykorzystywane w kosmetyce.
  4. Tomczak A., E-HARMONIA, Tabela 1. Wybrane oleje roślinne do pielęgnacji poszczególnych typów cery.
  5. Zielinska A. (2014): Oleje roślinne jako surowce kosmetyczne cz. I, Świat Przemysłu Kosmetycznego,  50-52, nr 01 (17).
  6. Zielinska A., Nowak I. (2014): Kwasy tłuszczowe w olejach roślinnych i ich znaczenie w kosmetyce, Chemik, 68,103-110.

Powiązane produkty

Krem do twarzy dla mężczyzn...

Cena 42,00 zł

Nawilżający krem do twarzy i ciała z emolientami Przeznaczenie kosmetyku Każdy typ cery (w szczególności dla suchej i dojrzałej). Opis Mus botaniczny SŁONECZNY PORANEK, "napakowany" jest odżywczymi składnikami roślinnymi, które zostały tak dobrane, aby pielęgnować wymagającą skórę, zwłaszcza narażoną na zmienne warunki atmosferyczne. Idealny na mróz i...

Mydło na sznurku...

Cena 15,00 zł

Mydło z jeżyną, czarną porzeczką i białą glinką na sznurku konopno-lnianym Przeznaczenie kosmetyku Każdy typ cery (w szczególności dla mieszanej, tłustej i dojrzałej). Opis Ręcznie wytwarzane mydło o subtelnej nazwie ROMANTYCZNA JEŻYNA, zawiera delikatne składniki roślinne, które w naturalny sposób pielęgnują skórę. W skład botanicznego koktajlu wchodzą...

Mydło z węglem aktywnym -...

Cena 3,00 zł

Mydło z węglem aktywnym i skrzypem polnym - próbka kosmetyku Przeznaczenie kosmetyku Każdy typ cery (w szczególności dla tłustej i trądzikowej). Opis Ręcznie wytwarzane mydło z węglem aktywnym o nietuzinkowej nazwie KAMIEŃ WĘGIELNY to nasza perełka. Jego wygląd przeniesie Cię w górski, surowy klimat. Naturalne mydło delikatnie oczyszcza twarz. Receptura...

Mydło z węglem aktywnym...

Cena 25,00 zł

Naturalne mydło z węglem aktywnym i skrzypem polnym Przeznaczenie kosmetyku Każdy typ cery (w szczególności dla tłustej i trądzikowej). Opis Ręcznie wytwarzane mydło z węglem aktywnym o nietuzinkowej nazwie KAMIEŃ WĘGIELNY to nasza perełka. Jego wygląd przeniesie Cię w górski, surowy klimat. Naturalne mydło delikatnie oczyszcza twarz. Receptura produktu...

Olejek do ciała SATYNOWY...

Cena 42,00 zł

Olejek do ciała i masażu z organicznym olejem jojoba Przeznaczenie kosmetyku Każdy typ skóry (w szczególności dla podatnej na rozstępy, dla kobiet w ciąży). Opis Wyjątkowy olejek do ciała Satynowy dotyk jest wyważoną kompozycją wysokiej jakości olejów roślinnych. Bogata konsystencja olejku łatwo rozprowadza się na skórze, dzięki czemu jest idealny do...

Olejek do paznokci i skórek...

Cena 28,00 zł

Olejek do paznokci i skórek oraz rąk. Idealny zamiennik kremu do rąk Przeznaczenie kosmetyku Naturalna pielęgnacja dłoni suchych i zniszczonych. Produkt powstał na potrzeby pielęgnacji paznokci i skórek oraz rąk, także przy intensywnym kontakcie z detergentami i zmiennymi warunkami atmoserycznymi. Opis Naturalnie lekki olejek do rąk i paznokci jest...

Ręcznik do twarzy z włóknem...

Cena 25,00 zł

Ręcznik do twarzy z przędzy bambusowej - naturalne akcesoria łazienkowe Opis Luksusowy ręcznik do twarzy powstał z unikatowego połączenia bawełny i bambusa, miłego w dotyku, ale także wytrzymałego. Ręcznik, którym chcemy osuszać twarz powinien być wykonany z najdelikatniejszego materiału. Bambus ma naturalne właściwości antybakteryjne i jego zastosowanie...

Rękawica do peelingu i masażu

Cena 41,00 zł

Wegańska rękawica lniano-konopna do domowego SPA Opis Naturalna rękawica lniano-konopna przeznaczona do mycia i masażu ciała to idealny dodatek domowego SPA. Rękawicę można używać zarówno na sucho jak i na mokro. Została zaprojektowana specjalnie dla marki HARMONIA z wysokiej jakości włókien lnu i konopi, które posiadają właściwości antybakteryjne i...

Rękawica do peelingu i...

Cena 51,00 zł

Peelingująca rękawica lniano-konopna z bawełnianym woreczkiem Opis Naturalna, ekologiczna rękawica lniano-konopna do mycia i masażu ciała to idealny dodatek domowego SPA. Rękawicę można używać zarówno na sucho jak i na mokro. Została stworzona specjalnie dla marki HARMONIA z wysokiej jakości włókien lnu i konopi, które posiadają właściwości...

Serum do twarzy z witaminą...

Cena 29,00 zł

Serum do twarzy z witaminą C, A, E + koenzym Q10 Przeznaczenie kosmetyku Każdy typ cery (w szczególności dla szarej i zmęczonej). Opis Witaminowe serum do twarzy, szyi i dekoltu to odżywczy oraz całkowicie naturalny kosmetyk wegański. Został stworzony do pielęgnacji każdego rodzaju cery, a szczególnie dla zmęczonej i szarej. Kompozycja kosmetyku została...

Szczotka do masażu ciała na...

Cena 59,00 zł

Szczotka do masażu na sucho i mokro z włókna agawy (Tampico) Opis Wegańska szczotka do masażu ciała marki HARMONIA wzbogaci Twój rytuał pielęgnacyjny. Szczotkowanie ciała można wykonać zarówno na sucho, jak i na mokro. Szczotka została wykonana z roślinnego włókna agawy (tampico) oraz wysokiej jakości naturalnego drewna bukowego. Natomiast bawełniany...

Zestaw kosmetyczny idealny...

Cena 78,00 zł

Piękny zestaw prezentowy wykonany z miłością i starannością o każdy szczegół. Podaruj wyjątkowe kosmetyki naturalne. #podzielsięharmonią Zestaw zawiera: 1x Mus do twarzy i ciała SŁONECZNY PORANEK 30 ml - opis produktu znajdziesz tutaj 1x Olejek do ciała SATYNOWY DOTYK 30 ml - opis produktu znajdziesz tutaj 1x Olejek do rąk i paznokci DZIKA HERBATA 50 ml -...

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.