• Nowy

Olej arganowy z Maroka 30 ml

Olej Arganowy organiczny z certyfikatem ECOCERT - nierafinowany, tłoczony na zimno.

Olej arganowy pochodzi z czystych ekologicznie rejonów Maroka, dlatego nazywany jest płynnym złotem Maroka. Jest olejem nierafinowanym tłoczonym na zimno, pozyskiwanym z orzechów drzewa arganowego, posiada certyfikat Ecocert. Charakteryzuje go orzechowy zapach.

Największym bogactwem tego najcenniejszego oleju w kosmetologii są glicerydy i obecne w nich głównie nienasycone kwasy tłuszczowe, które wspomagają regenerację tzw. płaszcza hydrolipidowego naskórka. Do najważniejszych składników obecnych w oleju arganowym zaliczamy kwasy oleinowy (43-49%), linolowy (29-36%), stearynowy (4-7%) i palmitynowy (11-15%)Olej arganowy w swoim składzie posiada także antyoksydanty, w tym witaminę E, tokoferole, fitosterole, karotenoidy czy też skwalen, które wykazują działanie przeciwzapalne i ochronne.

Właściwości oleju arganowego

Olej arganowy ma wiele zastosowań kosmetycznych. Dobrze się wchłania, chroni naskórek przed wysychaniem, nawilża go i wygładza. Poprawia jędrność skóry i jej elastyczność. Wpływa odmładzająco na skórę oraz przeciwdziała przedwczesnemu pojawieniu się zmarszczek. Zabezpiecza skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Olej arganowy przeznaczony jest dla skór wrażliwych, dojrzałych i suchych, ze skłonnością do alergii oraz cer trądzikowych. Działa przeciwzapalnie i regenerująco na naskórek, łagodzi objawy alergii oraz trądziku. Reguluje aktywność gruczołów łojowych. Stosowany na blizny przyczynia się do ich spłycenia oraz wyrównania kolorytu. Olej arganowy stosowany jest do pielęgnacji skóry przed opalaniem i po opalaniu, chroni przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Działa wzmacniająco na włosy i paznokcie. Olej arganowy wykorzystywany jest również w popularnym marokańskim zabiegu tzw. hammam.

Jak stosować marokański olej arganowy?

  • olej arganowy można stosować bezpośrednio na skórę oczyszczoną i lekko wilgotną (np. stonizować hydrolatem)
  • masaż twarzy i dekoltu np. kobido, balijski
  • do demakijażu twarzy
  • jako dodatek w odżywkach, olejkach do olejowania włosów, maskach i szamponach
  • w pielęgnacji niemowląt w celu pozbycia się ciemieniuchy
  • jako ochronę skóry podczas opalania i dla podtrzymania efektów opalenizny
  • w kremach i serum olejowym do pielęgnacji każdego rodzaju cery
  • jako składnik w kremach do rąk, olejkach i balsamach do pielęgnacji paznokci
  • jako przygotowanie skóry do tatuażu oraz podczas jego pielęgnacji

Dozowanie

  • 1 - 100%, może być używany w czystej postaci bezpośrednio na skórę

Opakowanie

Butelka z białego szkła z pipetką ułatwiającą dozowanie preparatu, zabezpieczona plombą gwarancyjną.

Pojemność 30 ml

SUROWIEC KOSMETYCZNY

Produkt jest w 100% naturalny - jego zapach, kolor i konsystencja mogą się nieznacznie różnić w zależności od partii.

Olej arganowy w czystej postaci (bez dodatków) jest surowcem kosmetycznym. Tylko  do użytku zewnętrznego. Przechowywać w temperaturze pokojowej, chronić przed działaniem promieni słonecznych.

kosmetyki naturalne dla wegankosmetyki naturalneekologiczne kosmetyki naturalnekosmetyki naturalne ręcznie tworzone

35,00 zł
Brutto
28,46 zł
Produkt dostępny w magazynie
 

Składniki użyte w naszych produktach

 

Darmowa próbka od 50 zł

 

Darmowa dostawa InPost Paczkomat® 24/7 od 100 zł

 

Szybsza dostawa dzięki Przelewy24

Ingredients: Argania Spinosa Kernel Oil

Składniki (tłumaczenie): Olej z orzechów arganowych

Kraj pochodzenia: Nasiona z drzewa arganowego pochodzą z Maroka. Tłoczenie nasion wykonane zostało w Hiszpanii.

Certyfikat: ECOCERT

SK5
9 Przedmioty
Stopień 
Michalina Ranosz-Kubiak
2024-01-10

Ten olej arganowy jest po prostu dobry.

Ten olej arganowy jest po prostu dobry w swojej prostocie. Na wszystko. Obojętnie czy jest upał, czy mróz, czy skóra jest danego dnia sucha, czy tłusta. Nie trzeba się zastanawiać, tylko można stosować go każdego dnia i efekt będzie zawsze dobry. A poza tym świetnie się nim masuje.

Zobacz